Hammasröntgenkuvat

07.02.2023

Hammasröntgenkuvat ovat ehdottoman välttämättömät, jos halutaan tietää suun ja hampaiden tilanne. Ne ovat ainoa keino arvioida hampaan ydintä, juuria ja ympäröivää luuta

- Moni kipua aiheuttava asia hampaissa ei näy päällepäin mutta jos eläin osaisi puhua, se kertoisi, että nyt kuule juilii häijysti tuolla suussa.

- Meidän ihmisten on helppo ymmärtää, että verikokeita tarvitaan sisäelinten arvioimiseen ja röntgenkuvia luiden arvioimiseen, mutta jostain syystä hammasröntgenkuvia pidetään tai on ainakin pidetty paljon vähäpätöisempinä.

- Esim. juuren murtuma, hampaan kuolema, hammassyöpymä, juuripaise, puhkeamaton hammas eivät näy ilman hammasröntgenkuvia.

- Hammasröntgenkuvia ei voi ottaa normaalilla röntgenlaitteella vaan suuhun pitää olla omat kasetit / filmit ja liikuteltava röntgenputki, kehityslaite ja tietokoneohjelma. Kertakustannus on noin luokkaa 15 000 euroa, filmejä ja niiden suojia on ostettava uusia tasaiseen tahtiin, olisko ehkä 300 - 500 euroa / vuodessa. Ja kuten mainitsin, aluksi kuvaamisessa kestää and time is money. Nämä seikat vähentävät eläinlääkärien intoa hankkia hammasröntgen, elleivät he ymmärrä sen arvoa.

- Ensimmäisiä hammasröntgenkuvia suositellaan otettavan 1 - 3 vuoden iässä ja sen jälkeen 1 - 2 v välein. Etenkin lyhyempikuonoisilla alapurentaisilla koirilla tavataan useammin puhkeamattomia hampaita (ala P1) jotka voivat aiheuttaa ongelman, siksi jo 1 v iässä olisi hyvä kartoittaa suun tilanne.

- Kuvat on syytä ottaa aina, jos hampaita on poikkeava määrä, hammasvälit ovat ahtaita, hammas heiluu, on kulunut / murtunut / lohjennut / värjääntynyt, epäillään hammassyöpymää, parodontiittia, muutoksia ikenessä, massaa tai hengitys haisee pahalle. 

 - Hammasröntgenkuvista arvioidaan hampaiden lukumäärä eli pidetään ns. nimenhuuto, onko kaikki hampaat paikalla vai onko joku hammas piilossa ja näkyy vain röntgenkuvassa. Arvioidaan myös hampaiden ja juurien koko, muoto, juurien lukumäärä, mahdolliset ahtaat hammasvälit, hampaita ympäröivä alue ja perusanatomia. Hampaista on arvioitava niiden kehitysvaihe, onko siinä jotain poikkeavaa esim. jonkun hampaan kohdalla, joka voisi viitata ytimen kuolemaan. Mahdolliset juuripaiseet on havaittava kuten myös kiinnityskudoksen tuhoutuminen parodontiitin vuoksi. 

- Hampaan näkyvä osa on kruunu ja sen juuret ovat luun sisällä. Kruunua ympäröivä kiille voidaan nähdä röntgenkuvassa mutta juuria ympäröivä "sementti" ei näy kuvissa. Myöskään parodontaaliligamentit eivät näy, mutta rako, jossa ne sijaitsevat on havaittavissa juuren ja luun välissä. Juurien pitäisi olla ehjät ja erottua luusta siistillä viivalla ja luun pitäisi yltää kruunun kiilteen ja juurien "sementin" väliseen kohtaan (CEJ eli cemento enamel junction). Juurien päässä ei saa olla poikkeavaa harventumaa luussa, joka kielisi juuripaiseesta. Hampaan sisällä oleva ydin näkyy harvempana alueena ja sen kuuluisi olla samaa paria muiden hampaiden kesken ja ikään nähden sopivan kapea tai laaja. 

- On kuitenkin muistettava, että hammasröntgenkuva on kaksiulotteinen kuva kolmiulotteisesta kohteesta, kuvaan vaikuttaa kohteen, filmin ja röntgenputken asento, valotus ja kehitys. Joskus filmissä voi olla naarmuja tai kuonokarvoissa kiviä. Jos filmi on väärinpäin kuvassa, saadaan kohteesta peilikuva. Eri hampaat saadaan kuvaan eritavalla ja esimerkiksi alaetuhampaiden luona saattaa valheellisesti näkyä merkittävää luukatoa. Anatomiset rakenteet kuten kanavat luussa voivat myös saada outoja harventumia kuviin. 

Röntgenlöydökset on arvioitava kliinisten löydösten kanssa ennen diagnoosin ja hoitosuunnitelman tekemistä.