Perushammashoito ja anestesia, terveystarkastus ja verikokeiden tarve

30.08.2022

Hammashoito, hammaskiven poisto

Aivan kuin ihmisillekin, koirille ja kissoille kertyy hammaskiveä jos hampaita ei harjata ja vaikka harjattaisiinkin, voi sitä ahtaampiin välein kertyä siitä huolimatta. Hammaskivi ei kuitenkaan ole se paha, tulehduksen tai pahan hajun aiheuttaja, eikä sen määrä aina kerro suun ja hampaiden tilanteesta. Hammaskivi on mineralisoitunutta plakkia, eli kovettunutta bakteerimassaa. Se toimii hyvänä alustana, johon bakteereita pääsee kiinnittymään enemmän ja josta niitä on vaikea saada pois. Nämä bakteerit ovat se paha, joka tulehduksen aiheuttaa. Eri bakteerilajeja on tunnistettu koiran suusta jo yli 400 eikä tarkkaan vielä tiedetä, mikä bakteeri on vastuussa tulehduksen aiheuttamisesta. Antibiootti ei auta, se olisi vähän kuin hoitaisi haavatulehdusta jossa on edelleen paljon likaa jota ei puhdisteta.

Hammaskivi on tärkeää poistaa jos sitä muodostuu, mutta vielä tärkeämpää on ymmärtää miksi ja mitä muuta pitää huomioida. Hammaskivenpoisto ei korvaa hampaiden kotihoitoa, plakkia kun alkaa muodostua jo saman päivänä uudelleen. Jo noin 72 tunnin kuluttua plakki alkaa mineralisoitua hammaskiveksi. Juuri plakki aiheuttaa ientulehduksen ja sen syventyessä parodontiitin eli hampaan tukikudoksen tulehduksen. Tulehdus voi alkaa jo hyvin nuorena ja edetä nopeasti, vaikka näkyvää hammaskiveä ei olisi ollenkaan. Onkin järkevämpää puhua hammashoidosta jossa puhdistuksen lisäksi tutkitaan suun ja hampaiden tilanne ja tehdään hoitosuunnitelma ja arvioidaan jatkohoidon tarve.

Nukutuksessa ja hengitystiet suojattuina tehtävä hammashoito (2 vuotiaasta alkaen 1 - 2 v välein) on monella tapaa parempi kuin "hammaskiven rapsuttelu"

  • Toimenpide on potilaalle turvallisempi, hengitysputken kautta se hengittää happea tai happea ja nukutusainetta, hengitys ja kudosten happipitoisuus ovat paremmat kuin rauhoituksessa
  • Keuhkot on suojattu bakteerimassalta, hammaskiven ja hampaiden palasilta nieluun laitettavan tamponin avulla ja näin ehkäistään keuhkotulehdus
  • Koko suu saadaan katsottua jokaista pintaa myöten ja voidaan arvioida koko suun ja jokaisen hampaan terveydentila
  • Puhdistuksen lisäksi ientaskut puhdistetaan huolellisesti; juuri siellä oleva plakki on vaarallisinta ja aiheuttaa kudostuhoa esim. luukatoa
  • Puhdistettu hampaan pinta kiillotetaan kevyellä hiontapastalla sileän pinnan aikaansaamiseksi. Sileällä pinnalla plakki ei pysy yhtä hyvin kuin epätasaisella pinnalla. Myös kotihoito onnistuu paremmin puhtaalta sileältä pinnalta kuin esimerkiksi naarmutetulta puhtaan näköiseltä hampaan pinnalta. Hammaskiven rapsuttelu kotona aikaansaa vaan uuden epätasaisen, plakille edullisen kiinnityspinnan
  • Hammastarkastus ja hammasröntgenkuvaus paljastavat ienrajan alla lymyävät ongelmat, joita pelkässä puhdistuksessa ei aina voida nähdä. Tarkastuksen myötä saadaan diagnosoitua suun ja hampaiden terveyden taso ja voidaan suunnitella tarvittavat hoitotoimenpiteet (esimerkiksi hampaan poisto) parodontiitin etenemisen estämiseksi ja kivun poistamiseksi.

Olisi hyvä, jos hammaskivenpoiston, ientaskujen puhdistuksen, hampaiden kiillotuksen ja koko suun ja hampaiden tarkistuksen tekee hammassairauksiin jatkokoulutuksella perehtynyt eläinlääkäri. Lisäksi tärkeää olisi, että koulutettu pieneläinhoitaja valvoo ja dokumentoi anestesiaa ja asiakas saa mukaansa sekä anestesiavalvontakaavakkeen, hammaskartan että selvityksen toimenpiteestä ja lemmikkinsä suun terveydentilasta. Usein tarvittavat poistot voidaan tehdä samassa nukutuksessa, tarvittaessa varataan uusi aika. Hammasröntgenkuvat asiakas saa halutessaan sähköpostiin. 

Vaikka hampaiden poistaminen on aina harmillista, lemmikki pärjää hyvin ilman hampaita, tärkeintä on kivuton ja terve elämä ilman kroonista tulehdusta suussa.