Eläinlääkäri

Marja Hassi

1997 Abi-vuonna Kauklahden lukiossa tein uravalintani: oma klinikka ja ammattina eläinlääkäri, siinä järjestyksessä. Kipinä tähän tuli vanhan ja raihnaisen saksanpaimenkoirani lohduttomasta ennusteesta ja herkkänä nuorena turhan kärkkääksi kokemastani eläinlääkärin kommentista. Ajattelin, että parempaa palvelua pitää saada, lemmikille ja omistajalle.

2006 Valmistuin Helsingin Yliopistosta eläinlääkäriksi

2004 - 2007 Tein eläinlääkärin sijaisuuksia kunnaneläinlääkärinä 

2007 Perustin oman klinikan ALFAPET Eläinlääkärit Oy

2011 Aloitin jatko-opinnot suun- ja hampaiden hoidosta

2022 Syksyllä myin klinikan ja ehdin toimia työntekijänä 6 viikkoa kunnes näkemyserot pakottivat minut lähtemään Alfapetistä. Työskentelen nyt muualla, kahdella klinikalla, ja keskityn kouluttautumiseen ja infon jakamiseen sosiaalisessa mediassa.  

Minulla on aina ollut koira tai koiria, ensimmäinen Leko labradori tuli opaskoirakoulusta vain pentuajaksi, seuraava oli perheen allergian vuoksi uutta kotia kaipaava 6 v saksanpaimenkoira Bami vuonna 1990. Tämän jälkeen luokseni muutti ystäväni 9 v Tellu isovillakoira ja myöhemmin opiskelukaverini 6 v Jenni, punavalkoinen irlanninsetteri. Setteriin "hurahdin" ehkä eniten ja neljäs oma koirani, ensimmäinen pentu, oli sitten punainen irlanninsetteri Julia. Julia komeilee suunnittelemassani Alfapetin logossa. Seuraavana vuorossa oli kuitenkin 2010 venäjänvinttikoira Jessi ja sitten taas setteri, Meli (kuvassa). Kesällä 2022 ensimmäinen ulkomaan rescue, bretonityttö joka sai nimen Penni, tuli Kreetan lomalla luokseni loukkaantuneena ja siitä 4 viikon päästä haettiin kotiin. Perheeseeni kuuluu nyt Meli ja Penni, kaksi tytärtä ja mies, vapaa-ajalla nautin lukemisesta, leipomisesta, käsitöistä ja metsässä liikkumisesta. 

Työssä mukana: anestesiahoitajat

Koirien ja kissojen hammashoidot tehdään aina nukutuksessa, joten osaava hoitaja on eläinlääkärille välttämätön työpari. Eläinlääkärin ja hoitajan yhteistyöllä toimenpide saadaan mahdollisimman nopeasti ja turvallisesti hoidettua. Hammashoitojen valmistelu ja anestesian valvominen on varsin vaativaa, koska jokainen potilas on yksilö ja jokainen nukutus on ainutlaatuinen monellakin tapaa. Kokeneen hoitajan rinnalla on kuljettava viikkoja tai kuukausia ja seurattava kymmeniä nukutuksia, ennenkuin osaamista ja tarkkuutta on varmasti kertynyt riittävästi. 

Hoidon lisäksi kaikki dokumentoidaan. Tiedot potilaan terveydentilasta, anestesian seurannasta ja lääkkeistä kirjataan ylös, tallennetaan potilaskortille ja luovutetaan asiakkaalle. Yhdessä huolellisesti kirjatun hammaskartan ja hoito-ohjeiden kanssa on kattava hoitotieto ja mahdollinen jatkohoitotarve ja -suunnitelma selvillä ja anestesiaturvallisuutta on mahdollista parantaa entisestään seuraaville käynneille.